• Eksjö flygdag kommer innehålla diverse olika flyguppvisningar med både moderna stridsflygplan och gamla veteranflyg. Foto: Per-Olof Gunnarsson

Avancerat stridsflyg och flygande hammockar

Den 20 augusti är det inte ljudet av kvittrande fåglar som kommer höras vid Ränneslätt flygfält utan mullret av loopande stridsflyg och av vinandet från veteranflygplanens propellrar. Det är dags för Eksjö Flygdag.

Den populära flygdagen som 2012 drog cirka 10 000 besökare är tillbaka. I år kommer flygvapnet att dela lufthavet med segelflyg, veteranflyg och helikoptrar.

– Det blir riktig flyguppvisning med moderna stridsflyg som JAS 39 Gripen och klassiska flygande hammockar. Tanken är att det ska bli en upplevelse av mått, berättar Fredric Lagerquist på Norra Smålands Flygklubb.

Ränneslätt har varit flygfält sedan 1912 och här finns Sverige tredje äldsta flygplats som fortfarande är i bruk. Men det är inte endast historien som gör platsen unik menar Fredric.

– Här är banan precis framför näsa på publiken så man både hör och känner dofter och ljud på ett annat sätt än på andra större flygplatser när det är flyguppvisning, här blir det mer intimt.

I år det 30 år sedan den första Eksjö Flygdag hölls och det kommer att firas med flygplan, flygplan, flygplan. Förutom veteranflygplan och JAS 39 Gripen kommer skolflygplanet SK 60 och transportflygplanet Hercules att vråla förbi. Ljudlösa segelflyg kommer utföra luftakrobatik och helikoptrar kommer komma ner för landning. Även klassiska stridsflygplan från andra världskriget som till exempel legendariska Supermarine Spitfire dyker upp. För de besökare som tröttnar att stå med näsan mot skyn finns det att på marknivå utställning av både veteranbilar och moderna åk.

– Eksjö Flygdag 2017 kommer att innehålla mycket för nörden men även mycket för den allmänt intresserade - ja, för hela familjen, menar Fredric.