• "Varje hoj är unik", menar grundare Magnus Frodig. På MX World har han samlat cirka 300 motorcyklar, var och en med sin egen historia. Foto: Elin E Elmström

"Museum i världsklass"

– Vi har de flesta svenska legender på två hjul, berättar grundare Magnus Frodig. MX World är hem till 300 motocross- och speedway- cyklar varav vissa körts av de största namnen inom sporterna och varit med och tagit hem VM-guld.

Några av huvudattraktionerna på motocrossmuseet MX world i Vimmerby är crossarna som körts av världsmästarna Stefan Everts och Håkan Carlqvist. Här finns också en hel depå från Tony Rickardsson och speedwaycykel som Greg Hancock körde när han blev världsmästare 2014 . Totalt har MX world en samling på cirka 300 motorcyklar, plus kläder och andra crossföremål.

– Det är ett museum i världsklass och för motorintresserade finns det inget likande. Det är den största samlingen i Europa, berättar Magnus.

Nytt för i år är motorcyklar från den tvåfaldiga iceracing världsmästaren Per-Olof Serenius tillkommit tillsammans med 80 andra hojar. Det finns även helt ny speedway-avdelning med en speedwaybana omringad av konstgräs. Under sommaren har museet öppet dagligen och för de som vill ha mer information om samlingen erbjuds guidade turer.